Заточення клинка катани, вакідзаші
Професійне ручне заточування надає клинку гостроту для гоління, яку неможливо отримати при серійному виробництві. Цей тип заточування виконується вручну майстром-професіоналом. Заточення такого класу - це довга кропітка робота, але повірте, катана, загостена подібним чином, зможе посперечатися в гостроті з традиційною японською. Радимо прислухатися до рекомендацій майстра щодо кута ріжучої кромки, адже геометрія клинка, твердість і в'язкість сталі, функціональні завдання для клинка – все це відіграє величезну роль у правильному виборі кута та ступеня полірування ріжучої кромки.
Застосування спеціальних абразивів і виключно ручне виконання дає змогу максимально наблизитися до бритвеної гостроти, яку дає традиційне полірування.
Правка, підточування катани, вакідзаші, танто
Трапляється, що лезо з часом втрачає бритвену гостроту, але в повноцінному заточуванні клинка поки що немає необхідності. У цій ситуації потрібна легка правка або підточування леза.
Традиційне японське полірування клинка
Полірування клинка катани або вакідзаші проводиться виключно на натуральному водному камені за всіма правилами старовинних японських технік професійним майстром-заточником тільки вручну.
При поліруванні меча ні в якому разі не можна використовувати електроінструмент! Це просто вб'є меч.
Полірування проводиться по всій поверхні комі (клинка), крім хвостовика накого, якого традиційно не повинна торкатися рука іншого майстра, крім коваля.
Ручне полірування японського клинка на водяному камені не тільки додасть Вашому мечу гостроту для гоління, але й проявить його структуру, витонченість лінії хамон і малюнок сталі (шкіру клинка).
Це відбувається завдяки особливому хімічному складу самих натуральних заточувальних каменів, їх правильному підбору для певних видів сталі.
Вартість полірування клинка меча обумовлюється індивідуально у зв'язку зі складністю процесу